петък, 15 август 2008 г.

Доходите ни не издържат темпа на инфлацията

news.bg


Доходите ни изостават и не издържат темпа на инфлацията. Това става ясно от последните цифри, предоставени от НСИ.

Преди време сатитистиците публикуваха данни за средната работна заплата на българина, от което се разбра, че тя се е повишила до 515 лв. през юни.

Днес те предлагат окончателни данни за бюджета на домакинствата в България, които по-точно отразяват покупателната сила на цялото население, тъй като не всеки получава работна заплата.

Според НСИ през юни доходът на средното българско домакинство е 689.35 лв. Средно на лице от домакинството доходът е 277.85 лв.

През юни 2007 г. обаче нещата са стояли още по-зле. Средното българско домакинство е получавало 614.09 лв., а средно на лице месечният доход е 243 лв.

Следователно доходът на домакинствата в България е нараснал средно с 12.2 % за една година.
Припомняме, по последни данни инфлацията в България бележи 14.2 % ръст на годишна база през юни. Тоест инфлацията изпреварва доходите на домакинствата с 2 %.

39.62 лв. от дохода на българското домакинство идват от заеми и кредити. Ръстът на кредитите на домакинството спрямо юни миналата година е средно с 10 лв.

Други 37.44 лв. от бюджета тази година се покриват от изтеглени стари спестявания.

Ако погледнем към потребителските разходи, ще видим, че за храна и безалкохолни напитки средното българско домакинство дава 246.53 лв. (36.6 %).
За алкохол и тютюн отиват други 4.5 % от средствата на българското домакинство, или около 30 лв.

Тези данни обаче отчитат само пазарния паричен поток, а голямото "самозадоволяване" с храни и напитки остава скрито за статистиката, така че вероятно българинът консумира повече, отколкото предполагат отделяните суми, коментират от money.bg . За жилището (вода, електроенергия и др.) през юни 2008 г. отиват средно 80.04 лв., или 11.9% от домакинските бюджети.
След първи юли т.г. цените на водата, тока и парното в България са повишени, така че скоро трябва да очакваме и по-високи процентни дялове - както и сметки.

Няма коментари: